RSS FeedFollow Us on Twitter!Be Our Fan

2012. március 10., szombat

INTERJÚ AZ ÖTÉVES KOLLEKTIVÁVAL

A csapattagok az elmúlt 5 évről, bulikról, különleges pillanatokról, sajátos praktikákról és a jövőről meséltek nekünk.
1. Mit jelent számotokra ez az 5 év? Mik voltak a legfontosabb állomások a csapat életében?

Popbitch: Pont a napokban gondolkoztam el azon, hogy majdnem az összes eddigi Kollektiva bulinkat fel tudom idézni, pedig nem egyszer kerültem k.o.-közeli állapotba (nevet)  és ennek az egyik oka, hogy minden bulinkba beleadtuk, amit tudtunk. Számomra ez az öt év egy folyamat, amit nem szeretnék elemezni, mert a Kollektiva még számtalan meglepetést tartogat a jövőre is. Kulcspillanatokat persze ki lehet emelni, mint az a bizonyos első külföldis buli 2007. március 14-én Kissy Sell Outtal, vagy az első merlines buli a Nanushka-divatbemutatóval, a 2009-esBalaton Soundos fellépés, a legjobb szervezőcsapat közönségdíja 2010-ben, a tavalyi nyári bulik és a jelenlegi heti klubestek a Corvintetőn. De - közhelyek ide vagy oda - számomra, és szerintem mindannyiunk nevében beszélek, minden buli fontos állomás volt.

Fullstereo: Az 5 év számunkra folyamatos zenei fejlődést jelentett. Ez idő alatt sok újfajta zenei stílus, irányzat bontakozott ki, amikkel folyamatosan szinkronban volt/van az aktuális szettünk. Az újdonságokat próbáljuk átadni akár saját klubestjeinken, akár egyéb fellépéseken, és így a közönség velünk együtt tud lépést tartani. Ilyen értelemben a Kollektiva egy misszió is kezdettől fogva, amihez a mai napig tartjuk magunkat.

Tmx: Talán a Kollektiva kezdése volt a legmeghatározóbb, hiszen hatalmas űrt töltöttünk be elég gyorsan a hazai party-kultúrában, de a bulikon szerzett konkrét élmények, hangulatok is mára belénk égtek. Fontos, életre szóló barátságok születtek, vagy éppen olyan embereket ismertünk meg, akikre felnézünk és fontos szakmai kapcsolatokká váltak. Ezeken felül persze olyan sztorikat hallhattunk, vagy élhettünk meg, ami a legtöbb embernek elképzelhetetlen - persze bízunk a közönség kreatív fantáziájában (nevet).

kollektiva_01

2. 5 év egy olyan trendérzékeny kultúrában, amelyben jelen vagytok, nagyon sok idő. Mi volt a stratégiátok, hogy folyamatosan "képben" maradjatok, és közben a közönségeteket se veszítsétek el?

Popbitch: A dj-zés és buliszervezés világában az elmúlt öt évben szerzett gyakorlat eléggé profivá érlelt bennünket, ami a dolgok hátterének biztosítását, kialakítását illeti. A trendérzékenység viszont alapvetően megvan bennünk, így a „diktálásban" az intuíciónk vezérel bennünket. Viszont amikor megpróbáltunk nagyon tudatosan "kúl-irányt" mutatni (és most nem a tudatosan végzett munkáról beszélek), az görcsbe fulladt, így megtanultuk, hogy ha bízunk a saját megérzéseinkben és végső soron magunkban, akkor ez kifelé is sugárzik és gerjeszti magától az egész folyamatot. Közönséget többször is veszítettünk, ez pont a a folyamat természetes velejárója, viszont mindig nyertünk is újat.

Fullstereo: Popbitch kimondta helyettem is a kulcsmondatot: a zenei iránymutatás és a szervezés terén is alapvetően a megérzéseinkre hagyatkozunk, így lehetséges, hogy mindig valami egyedit kapjon a közönségünk. Az előbbi felsoroláshoz még hozzátenném, hogy pl. külön hangsúlyt fektettünk a figyelemfelhívó vizuális megjelenésekre, ezen a téren nem szeretnénk se követni, se másolni senkit.

Tmx: Szerintem ez "alkati" kérdés. Aki mindig keresi az újat, az nem tud leragadni. Az új stílusok néha lassabban mennek át a közönségnél, de eddig az a tapasztalat, hogy az idő végül mindig minket igazolt.

3. Kollektiva = 3 DJ, 3 személyiség, 3 ízléstartomány. Mivel tartjátok össze sikeresen a csapatot már 5 éve?

Tmx: Mindig azt mondtuk, hogy egy Kollektiva buli inkább három buli egyben, de közben azért lehet trükközni. Minden városban, sőt minden buliban másra mozdulnak meg a partizók. Az első néhány trackkel felmérjük, hogy mit szeretnek és akkor nagyjából arra fekszünk rá aznap, amit jobban szeretnek: persze azért mindig igyekszünk "tanítani" is, nem csak kiszolgálni.

Fullstereo: Szinte mindig együtt bulizunk a színpadon, a közös vagy az egyéni fellépések esetén is. Egy összetartó csapatról van szó, akik segítik egymást a zenei fejlődésben, összecsiszolódásban is.

Popbitch: Talán a hosszútávú módszerünk egymás felé az, hogy hagyjuk egymás személyiségét, zenei ízlését érvényesülni, úgy, hogy az egész nagyobb legyen a részek összegénél.

4. 5 év = számtalan rendezvény, izgalmas helyszínek, fesztiválok, együttműködések. Mit hozhat a következő 5 év,  mik a legfontosabb terveitek?

Popbitch: Ezeken felül? (nevet) A legfontosabb, hogy tartsuk tovább a lendületet és lelkesedést, hogy a 10. születésnapunkon is megkérdezhessétek ugyanezt tőlünk.

Fullstereo: Az egyik legfontosabb hosszú távú projektünk a tavaly szeptemberben startoló heti klubestünk, a Kollektiva Klub, a saját kis otthonunk, ahol csütörtökönként zeneileg és hangulatában is ránk jellemző bulikat hozunk tető alá.

Tmx: Az említett csütörtöki klubest bebetonozása mellett másik célunk új területeken is kipróbálni magunkat, amik túlmutatnak a zenélésen. Ebben már konkrét lépéseket is tettünk és hamarosan elő is rukkolunk ezekkel.

kollektiva_02
5. Kollektiva 5 éves rendezvény Little Boots-al, retrospektív fotókiállítással, egyedi vizuális környezettel. Mire számíthatunk?
Tmx: Ez több lesz, mint egy party és a Merlint is felturbózzuk erre az estére: prémium kategóriás Martin Audio hangrendszerrel, külön erre a bulira legyártott vizuállal és sok-sok nosztalgiával, nem csak hangzásban, de látványban is. Aki az elmúlt 5 évben bármikor velünk volt, azoknak bombasztikus élmény várható, de felejthetetlen lesz azoknak is, akik most járnak majd először Kollektiva rendezvényen.

by:http://www.soundhead.hu